”Vad stort sker det sker tyst” skrev en gång Erik Gustaf Geijer.

Nu har något stort hänt i tysthet här i Hedemora. På kulturnatten hade Martin Koch- sällskapet – Hedemoraparnassens vänner BOKSLÄPP!

Sällskapets uppgift att hålla minnet vid liv kring en period då Hedemora var ett litteraturens centrum i Sverige, resulterar då och då i artiklar och mindre skrifter. Även tidigare har någon bok getts ut, men jag vågar säga att den som nu släppts är unik!

Birger Sjungargård, sällskapets ordförande, har under många år samlat manus och tidningsurklipp av de författare som ingår i Hedemoraparnassen; Martin Koch, Paul Lund, Kerstin Hed och Nils Bolander. Till slut, tog han, tillsammans med hustrun Ulla-Britt, sig för med att försöka katalogisera alla manus och dikter av Kerstin Hed. De upptäckte då att trots Kerstin Heds sexton utgivna diktböcker, fanns det en hel mängd av dikter som inte kommit med i dem.

För tre år sedan bestämde vi oss i sällskapet för att sammanställa alla dessa dikter och jag fick i uppdrag att skriva ner dem digitalt. Ibland fick vi lägga pannan i djupa veck för att tyda de handskrivna små lapparna. Men vilken känsla när man såg vad hon skrivit och fick dela hennes tankar och upplevelser!

Så bestämde vi oss då för att det skulle bli en ny bok. Tillsammans med Gidlunds förlag fortsatte sedan arbetet med boken och NU ÄR DEN HÄR; ”Vindarnas verser” med drygt 140 dikter av Kerstin Hed.

Jag väljer en höstdikt för att ge dig ett smakprov från boken.

HÖSTMÅNAD
ur Vestkusten, nr 41, 1959

Du skänker så svala skuggor kring våra böljande blåa
fjärran berg, där björkarna tänt sina gyllene ljus
Än dröjer det länge, länge tills alla dagar blir gråa,
än tro vi inte på frost och köld och höstliga stormars brus.

Du har så leende dagar, du lyfter högt över jorden
en rymd, så smärtsamt svindlande stålande hög och tom.
Vemodets tankar ger du oss, stillsamma falla orden
falla som falnande trötta blad från täppornas sista blom.

Vill du köpa boken direkt av oss i Martin Koch-sällskapet – Hedemoraparnassens vänner,
kontakta mig: Linnéa Kärvemo, 070-351 99 22 eller epost: linneakarvemo@hotmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *