Söndagen den 29 augusti – loppisdag i Vibberbo i regi av föreningen Tidesos vänner. På logen fyndades allt från matsalsmöblemang till bakdukar, i galleriet, till vardags gamla bagarstugan, fanns ett varierat utbud för konstälskaren. Någon gick hem i en stilig designkappa i stickat, en annan i en afrikansk tunika. Lyckohjulet gav vinst nästan varje gång – t.ex. Ivars hembakta hallongrottor – och Lillolles och Annas  godis- och kakstånd lockade många. Tills sist kunde magen fyllas med pajer av olika slag och mumsiga tårtor till en kaffetår. Trots en ganska kylig dag med regndroppar hängande i luften allt emellanåt blev det också tillfälle till trevlig samvaro med kända och okända. Ett gäng hittade varandra tillsammans med fioler, trumpet, gitarr och dragspel – lite buskspel!

Det blev en GLÄDJEDAG med ett mycket lyckat resultat- cirka 30 000 kronor som skickades till skolavgifter för föräldralösa elever på Tweyambe Secondary School i Tanzania – skolan som vi haft kontakt med i 30 år och besökt många gånger. ETT STORT TACK till alla som kom och bidrog till det goda resultatet!

Lördagen den 10 september – två veckor efter loppisdagen – blev en SORGENS DAG. Helt oväntat inträffade en jordbävning med epicentrum en bit norr om Tweyambeskolan. Många skolbyggnader och utrustning förstördes liksom privatbostäder runt om i byarna och nere i staden Bukoba. 11 döda och minst 200 skadade, dock ingen av dem på skolan. Skolan stängdes de första veckorna, men har nu startat igen så gott det går. Det var mycket viktigt, eftersom nationella prov väntar en del av klasserna om ett par veckor. Tidesos vänner har fått ett stort gensvar på sin bön om bidrag till återuppbyggnaden av skolan och har redan skickat ner 6 000 USD. TACK FÖR DET! Vi vet, att det första blir inköp av utrustning till den förstörda kemiinstitutionen.

Lärare på Tweyambeskolan håller oss dagligen uppdaterade om vad som händer, Ni kan vara säkra på att pengarna hamnar rätt. Behoven är fortfarande oerhört stora. Det här är ett fattigt område där marginalerna är närmast obefintliga och för att kunna fortsätta med drägliga villkor behöver vännerna där nere mycket stöd. Ett stöd som vi vill försöka ge tillsammans med alla er som känner som vi.

YTTERLIGARE BIDRAG TAS TACK SAMT EMOT  på bankgiro 523-3663 eller swish 0738497744

Ofattbart nog klarade sig den stora samlingssalen. Då jordbävningen hände befann sig alla elever och lärare där för att fira en minnesdag över Tidesos grundare, Alhaj Suleiman, och Berit Gunnarsson, Hedemorarektorn som arbetade flera år på Tweyambe på 90-talet. Tamimu Suleiman berättar: ”Det kändes plötsligt som om huset ville vända sig upp och ner, men sedan la det sig tillrätta igen och vi tackar Gud för det.”

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *