Föreningen hedemorakultur.se bildades 20 maj 2014 då en interimsstyrelse tillsattes. Knappt en månad senare hade vi vårt första årsmöte. Vid starten var vi 9 medlemsföreningar. Bakgrunden var ett förslag som kommit i dåvarande Hedemora Konstförening om att hitta ett sätt att marknadsföra kulturen i våra bygder.

Första målet var att få ta webbsidan i bruk och vi jobbade på, tillsammans med en webbdesigner. Det var många saker att ta ställning till; webbhotel, vad ska finnas på sidan, färgskala, logotype osv. Ingen i styrelsen var egentligen någon datafreak, men vi fick lära oss allt eftersom. På senhösten verkade allt vara klart, men av olika skäl tog det stopp där och tillsammans med en ny webbansvarig fick vi börja om. Många beslut var ju tagna redan, så det gick fortare den här gången och i MARS 2015 hade vi vår webbsida klar på nätet! Nu hade vi ökat till 21 medlemsaktörer som lade upp sina presentationer och började ta den i bruk.Nu gällde det för styrelsen att lära sig att sköta den också. Huvuduppgiften i övrigt blev att få ut information till alla kulturaktörer i Hedemorabygden och få så många som möjligt att gå med i arbetet och lägga sina evenemang i kalendern. April månad fylldes av presentationsmöten i Långshyttan, Garpenberg, Stjärnsund, Vikmanshyttan och Hedemora. Det resulterade i 17 nya medlemmar. Marknadsföringen fortsatte under marknaden och via inköp av banderoller och dekaler. Vi fick ett avtal med genuin Dalamarknad om att få ha en banderoll riktad mot Rv 70 i Tviksta. Vi jobbade på med lotterier, för att stärka ekonomin och kunna hålla en låg medlemsavgift.

Under hösten 2015 kom ett förslag om att anordna en KULTURMÄSSA i Folkets Park. Och i april 2016 blev den av! 28 utställare visade upp sin verksamhet och mötte ett 100-tal besökare. Några av utställaren hade framträdanden på scenen. En härlig dag som gav mersmak!

Nu hade webbsidan också fått ett forum, där det var tänkt att medlemmar och besökare, som skaffade sig inloggning skulle kunna diskutera olika kulturfrågor och komma med förslag. Intresset var lamt och efter en prövotid på åtta månader lade vi ner den funktion och skapade möjligheten att BLOGGA istället. Nu kom också möjligheten för våra medlemmar att själva lägga in evenemangen i kalendern. Med det kom utbildningsträffar och skapandet av lathundar för att underlätta arbetet. Vi ordnade också ett avtal med IOGT/NTO där våra medlemsaktörer kan kopiera till subventionerat pris och köpte in en lamineringsmaskin som finns till förfogande. Under 2016 låg vårt fokus på att allmänheten skulle lära känna oss och se vår webbsida som en naturlig väg att upptäcka allt som händer inom kulturen i Hedemorabygden. Vi fanns vid många evenemang med våra visitkort och berättade om vår satsning.

Nu kom också funderingen från några medlemmar om en KONSTRUNDA. De poängterade att Säter och Avesta har och här lyckas vi inte få till det. Efter lite funderingar beslöt vi att göra ett försök, genom att ta den sammanhållande rollen och bidra med administration och marknadsföring. Hösten och vintern användes till planering och förberedelse för detta, samtidigt som en ny kulturmässa var i antågande.

Våren 2017 hade vi först en ny kulturmässa i april och under Kristi Himmelsfärdshelgen var det konstrunda under tre dagar. Första tillfället med 33 konstnärer som visade sina alster på 25 olika ställen i kommunen. Besökarna kom och det blev tre inspirerande dagar. Vi valde att inte kräva medlemskap av utställarna, men många upptäckte oss och det blev ett nytt medlemsinflöde och idag presenterar vi 87 kulturaktörer på vår webbsida.

Under sommarmånaderna har vi ca 100 st evenemang och mer än 1000 unika besökare/månad. Men även nu under höst och vinter händer mer än man tror i bygden.

 

Vad händer nu i föreningen?
Vi fortsätter att förbättra webbsidan.
Vi utvecklar medlemsaktörernas möjligheter att använda den och få ut sin information.
Vi utvecklar vår medlemskommunikation.
Vi planerar för en ny konstrunda 2018.
Vi planerar för en ny kulturmässa 2019.
Vi satsar ännu mer på marknadsföring till allmänheten.

Samarbetet mellan kulturaktörer i Hedemorabygden har bara börjat!
Vi syns, vi finns och vi lär känna varandra – tillsammans är vi starka!

Styrelsen för hedemorakultur.se
genom Linnéa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *